Peste 26 milioane de euro din bugetul de stat vor fi disponibile luna viitoare, iar 70 de milioane de euro din fonduri europene vor putea fi accesate in martie si iunie.

Managerii micilor afaceri care vor sa obtina finantari europene sau de la bugetul de stat trebuie sa-si pregateasca dosarele. Primii bani alocati din bugetul de stat pentru finantarea afacerilor mici si mijlocii vor fi disponibili incepand cu luna februarie, potrivit lui Ovidiu Silaghi, ministrul pentru IMM, comert, turism si profesii liberale.

Pentru inceput, vor fi disponibile doar cateva din cele 12 programe prin care 100 de milioane de lei (26,5 milioane de euro) de la stat vor finanta micile afaceri, urmand ca in perioada urmatoare sa poata fi accesati si banii pentru restul programelor.

Evaluare in judete

Întreprinzatorii mici si mijlocii vor depune on-line cererile de finantare. Iar reprezentantii firmelor selectate nu vor mai trebui sa se deplaseze la Bucuresti pentru analiza dosarelor. Evaluarea va fi facuta, cel mai probabil, la oficiile teritoriale ale ministerului de la Targu-Mures, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Galati, Cluj si Brasov, potrivit ministrului Ovidiu Silaghi.

Astfel, banii din aceste fonduri vor ajunge la femeile-manageri, la tinerii intreprinzatori care vor sa demareze o afacere sau la organizarea de targuri pentru IMM-uri. De asemenea, aceste sume vor fi acordate proiectelor de mestesuguri si artizanat, pentru infiintarea si dezvoltarea incubatoarelor de afaceri, pentru acoperirea costurilor de consultanta etc. Aceste finantari de la buget pot fi obtinute de firme mici si mijlocii, iar unele chiar si de persoane fizice.

Evenimentul Zilei