Este improbabil ca Romania sa isi atinga obiectivul de a avea un buget echilibrat pana in 2011, arata luni o evaluare a planurilor fiscale pe termen lung facuta de Comisia Europeana (CE), care cere reduceri mai mari ale deficitelor in 2008 si in anii urmatori, scrie agentia Reuters, citata de NewsIn.

"Strategia bugetara fixata in program nu este in conformitate cu o politica fiscala prudenta, necesara pentru a limita deficitul extern in crestere si presiunile inflationiste care ameninta atat stabilitatea macroeconomica si financiara, cat si procesul de convergenta", arata documentul Comisiei Europene, preluat de Reuters.

Romania a devenit membra a Uniunii Europene la inceputul lui 2007 si ar trebui, potrivit tratatului de aderare, sa adopte euro. Doua din cele trei conditii esentiale pentru intrarea in zona euro sunt temperarea inflatiei si mentinerea deficitul bugetar sub 3% din produsul intern brut (PIB).

În ciuda unei cresteri economice de peste 6% pe an, Romania si-a largit deficitul bugetar la 2,4% din PIB in 2007, nivel mai redus decat cel planificat prin legea bugetului - de 2,8% din PIB, ca urmare a dificultatilor de a cheltui banii incasati.

Chiar si asa, deficitul bugetar al Romaniei a fost creat in intregime in ultimele doua luni ale anului, dupa ce balanta publica era pe plus dupa primele zece luni din 2007.

Pentru 2008, bugetul aprobat de Parlament prevede un deficit bugetar de 2,8% din PIB, insa ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, declarase la mijlocul acestei luni, la conferinta Euromoney de la Viena, ca va propune primului ministru o serie de masuri pentru limitarea unor cheltuieli mai putin importante, astfel incat deficitul bugetar sa fie mai mic decat in 2007.

Comisia Europeana estimeaza insa ca deficitul bugetar va atinge 3,2% din PIB in 2008, respectiv 3,9% in 2009, daca nu se vor schimba politicile economice si fiscale ale guvernului de la Bucuresti.

Adevarul