Cu cateva saptamani inainte de listarea la Bursa de Valori Bucuresti, actiunile Erste cad la bursa din Viena cu peste 6%, ca urmare a evolutiei negative a titlurilor bancare, in ansamblu, si a temerilor investitorilor legate de expunerea mare a institutiei austriece de credit pe piata din Romania.

Analistii asociaza riscul pietei romanesti cu puternica devalorizare a leului. Declinul de 6,28% al actiunilor Erste, la 36,1 euro pe unitate, a fost cel mai abrupt in randul titlurilor incluse in principalul indice al bursei din Viena. Indicele ATX a incheiat tranzactiile in scadere cu 3,06%, la 3.781,94 puncte. Indicele ATX Prime a coborat cu 2,79%, la 1.790,37 puncte. Separat de expunerea sa fata de Romania, Erste este un titlu bancar si problemele Société Générale au impus tuturor actiunilor bancare europene o tendinta negativa.

Investitorii sunt ingrijorati de eventuala recesiune a economiei la nivel global. Analistii considera insa ca declinul accentuat al titlurilor Erste reflecta si temerile privind expunerea bancii in Romania. Semnalul de ingrijorare l-a tras banca de investitii Morgan Stanley, care a fixat un pret-tinta al titlurilor Erste de 35 de euro/titlu.

Romania Libera