Banca Nationala nu a pregatit piata pentru socul deprecierii inevitabile a leului si greseste cand arata cu degetul la "speculatorii cei rai", afirma Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, intr-un interviu pentru ZF.

"Ma intristeaza sa vad ca se ideologizeaza turbulentele de pe pietele internationale si BNR tot vorbeste despre speculatii pe leu si despre 'straini'. Nu sunt speculatii, sunt tranzactii financiare. Ei cred ca dealerii mana in mana cu analistii au pus gand rau Romaniei. Este gresit. Inseamna ca nu inteleg regulile pietei. Functiile sunt complet separate, iar ideea cu manipularea pietei trebuie pur si simplu exclusa", a declarat Negritoiu.

El acuza "opacitatea abordarii" BNR, intr-una dintre cele mai dure pozitii exprimate vreodata de un bancher comercial la adresa bancii centrale.

"Problema trebuia discutata din timp cu sectorul privat si pregatit terenul. Trebuia transmis mesajul clar ca intarirea leului nu era nicidecum efectul vreunei extraordinare performante a economiei; era vorba de o cocoasa artificiala, care avea sa fie corectata mai devreme sau mai tarziu. Ar fi trebuit abandonata mai repede morga cu 'ce buni suntem, ce tare este leul'."

Oamenii de afaceri au criticat in ultima vreme BNR ca nu a asigurat stabilitatea cursului, iar deprecierea abrupta a leului le-a aruncat in aer bugetele, inclusiv din cauza cresterii costului finantarilor in valuta.

In ultimele sase luni leul a pierdut 20% fata de euro. In vara cursul a coborat pana la 3,1 lei pentru un euro marcand o apreciere considerabila, dar nesustenabila. Situatia s-a schimbat din toamna, iar de la inceputul acestui an a aparut o miscare de depreciere la fel de spectaculoasa.

Ziarul Financiar