Multe banci vor conduce anchete interne proprii pentru a-si verifica sistemele de securitate, mai ales dupa ce apar tot mai multe dovezi legate de operatiunile traderului SocGen. Insa bancile trebuie sa actioneze cu rapiditate, pentru ca fraudatorii invata repede. Tot mai multi traderi incearca sa imite cele care s-au petrecut la banca franceza Societe Generale, a declarat Sandeep Visnu, director administrativ al diviziei de management al riscului pentru companii al firmei de consultanta Bearing Point Inc.

Traderii fraudatori pot lovi oricand si de oriunde, reusind sa treaca peste sistemele informationale complexe de securitate, de testele psihologice si chiar de moralitate, reiese dintr-un articol publicat de Reuters. “Lucrurile care te fac un trader de succes te pot face si un mare fraudator”, a declarat un consultant al FTI Consulting, Mark Rasch, care a condus departamentul impotriva infractiunilor informationale din cadrul Ministerului american de Justitie. Chiar si autoritatea de reglementare ce a contribuit la calmarea pietelor dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 se arata ingrijorata de problemele pe care un singur trader le-ar putea cauza celor mai mari banci si piete financiare din lume.

“Nu exista sisteme sigure in proportie de 100%”, a declarat fostul presedinte al Comisiei pentru burse si valori mobiliare (SEC) in perioada 2001-2002, Harvey Pitt, conform Reuters. Motivele pentru aceste temeri sunt clare - bancherii, autoritatile de reglementare si investitorii sunt socati de faptul ca tranzactiile neautorizate ale unui angajat de nivel mediu au dus la o pierdere de 7,2 miliarde dolari la banca europeana Societe Generale, ducand la prabusirea burselor europene.

Integral in Business Standard