RWE, una dintre cele mai mari companii energetice din Germania, va deveni cea de-a sasea mare firma care sustine proiectul Nabucco, pentru transportul de gaze din regiunea caspica spre Europa, aducand noi sperante pentru controversatul plan, relateaza Financial Times, citat de Rador. Astfel, RWE se alatura unor companii din Austria, Ungaria, Romania, Bulgaria si Turcia.

Ieri, RWE nu a confirmat relatarile, spunand ca ea si-a exprimat doar interesul pentru Nabucco si a fost "foarte multumita de aceste semnale pozitive".

Nabucco va oferi pentru UE o sursa de aprovizionare alternativa la gazul rusesc, transportand gaz din Azerbaidjan si poate din Iran, Irak, Turkmenistan si Kazahstan. Totusi Gazprom, compania energetica rusa controlata de stat, a facut progrese cu proiectul rival, South Stream, menit sa aduca gaz din Rusia, pe sub Marea Neagra, in Bulgaria si de acolo spre restul UE.

Gazprom a preluat un pachet majoritar la NIS, compania energetica din Serbia si a incheiat un contract cu OMV Austria pentru preluarea a 50% din reteaua sa de comercializare a gazului, de la Baumgarten. Aceasta afacere a fost una controversata, intrucat OMV conduce consortiul pentru proiectul Nabucco, iar Baumgarten va fi terminalul conductei. Wolfgang Ruttenstorfer, director executiv la OMV, a declarat pentru FT saptamana trecuta ca incheierea contractului cu Gazprom nu este un obstacol pentru realizarea proiectului Nabucco.

RWE a spus ca doreste sa investeasca 1 miliard de dolari in explorare, dezvoltare si infrastructura pentru gazul din regiunea caspica.