Analistii bancilor comerciale se asteapta ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) sa mareasca astazi dobanda. O parte dintre acestia anticipeaza o majorare cu 0,5 puncte, in timp ce altii indica o crestere cu un punct procentual.

Seful Departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, afirma ca dobanda va fi marita astazi cu cel putin 0,5 puncte. El spune ca este posibil ca aceasta sa fie majorata cu un punct procentual.

Potrivit unui sondaj realizat de Reuters, 16 analisti considera ca BNR va mari dobanda. Un numar de opt analisti considera ca dobanda va fi marita cu cel putin 0,5 puncte procentuale, adica la 8,5%. Sase analisti se asteapta ca dobanda de politica monetara sa fie majorata cu 0,75 puncte procentuale, adica la 8,75%, in timp ce doi se asteapta ca majorarea sa fie de un punct procentual, ceea ce inseamna ca aceasta ar ajunge la 9%. Banca centrala urmeaza sa majoreze dobanda pentru a opri deprecierea leului care pune in pericol atingerea tintei de inflatie pentru acest an.

Aceasta este de 3,8%, plus/minus un punct procentual. Leul a coborat in primele saptamani ale acestui an la nivelul minim al ultimilor trei ani. In ultima saptamana, moneda nationala a inceput sa recupereze o parte din terenul pierdut, dealerii suspectand interventia BNR pe piata valutara. Concomitent, BNR a continuat interventiile in forta pe piata monetara prin atragerea in depozite a surplusului de lichiditati. Vineri, BNR a afisat un curs de 3,6854 lei pentru un euro.

EvZ