Cele 7.000-7.500 de locuinte noi vindute in 2007 pe piata bucuresteana reprezinta doar o treime din oferta unuia dintre multele tirguri imobiliare.

Agentiile imobiliare si dezvoltatorii se asteapta la o crestere a cererii pe acest segment in 2008, iar unii mizeaza chiar pe o dublare a vinzarilor. Pina atunci ramine cifra de aproximativ 7.000 de locuinte noi vindute in 2007, una care nu este considerata impresionanta de catre analistii imobiliari. Cifra surprinde si in conditiile in care s-a vorbit despre o cerere foarte mare pe acest segment si se avanseaza constant predictii de crestere a preturilor.

Analistii imobiliari considera ca nu este un rezultat extraordinar in conditiile in care oferta a fost mult mai consistenta, iar o parte dintre locuinte au fost achizitionate de investitori din faza de proiect, pentru a le vinde ulterior pe mai multi bani. S-a estimat ca, in medie, peste 30% dintre apartamentele vindute in stare de proiect sint achizitionate de investitori, deci in jur de 4.000-4.500 au ajuns la utilizatorul final.

Companiile imobiliare care domina piata, Colliers, Regatta, Eurisko si Neocasa, au vindut impreuna anul trecut intre 3.500 si 4.000 de apartamente. La acestea s-au mai adaugat locuintele vindute de dezvoltatori. Astfel, cei care promoveaza ansamblul rezidential Cosmopolis spun ca au vindut deja 1.000 din cele 4.600 de apartamente din acest ansamblu. Reprezentantii Domus Stil afirma ca au vindut anul trecut in jur de 612 apartamente, in vreme ce reprezentantii Adama spun ca din cele 1.000 de apartamente vindute in 2007, aproximativ 70%, adica 700, sint in Bucuresti. Cei de la Triumf Construct, un alt dezvoltator activ in Bucuresti, afirma ca in 2007 au vindut in jur de 300 de unitati locative.

Daca adunam cifrele de mai sus se ajunge la un total de 6.200 de locuinte. Mai putem adauga o cota de 15-20% care sa includa alte proiecte din Capitala decit cele despre care am vorbit. S-ar ajunge la o valoare de aproximativ 7.000-7.500 de locuinte noi contractate in anul 2007, anul cel mai bun in ceea ce priveste lansarea de proiecte imobiliare. Nu exista date centralizate privind oferta de locuinte noi. Putem lua ca punct de reper insa un tirg imobiliar. Astfel, la Tirgul National Imobiliar care s-a desfasurat recent la Casa Poporului, oferta a fost de 30.000 de unitati locative. Conform organizatorilor, peste 70% din oferta o reprezinta locuintele din Bucuresti. Deci, numai la unul dintre tirguri s-au oferit spre vinzare in jur de 21.000 de unitati locative in Capitala. In aceste conditii, vinzarile reprezinta aproximativ 33% din oferta de la acest tirg. Oferta este insa mai mare, in conditiile in care doar o parte dintre ansamblurile rezidentiale scoase la vinzare sint promovate la un astfel de tirg.

Un raspuns la intrebarea „de ce doar atitea daca cererea este mare si creste?” il poate constitui disponibilitatea bancilor. „Consider ca este o cifra mica si cred ca nu reprezinta nici jumatate din oferta. Apreciez ca nu s-au vindut mai multe si din cauza problemelor cu obtinerea unor credite de la banci. Eu cred ca totusi acest segment al pietei imobiliare va mai suporta anul acesta cresteri de pret de 15%”, spune expertul imobiliar Liviu Ureche. Acesta nu exclude si o evolutie in sens invers a preturilor pentru proiectele ale caror vinzari nu ating asteptarile dezvoltatorilor.

Cotidianul