Salariatii Petrom ar putea cumpara in mod direct, din aprilie, pana la 8% din actiunile Petrom, pe care le-ar putea vinde imediat pe Bursa. Pretul de vanzare catre salariati a unei actiuni Petrom este de 0,2158 lei. Fiecare angajat ar putea castiga 77% din cumpararea de la AVAS si vanzarea pe bursa, profitul acestora putand fi de aproximativ 15.000 lei/persoana.

AVAS va selecta un agent de privatizare care sa vanda catre salariati pana la 8% din capitalul Petrom, circa 4,48 miliarde de actiuni. Autoritatea va organiza o ampla campanie de publicitate si marketing. In 15 zile de la semnarea contractului cu AVAS, agentul de privatizare va anunta data de derulare a ofertei de vanzare de actiuni, precum si lista persoanelor indreptatite sa cumpere actiuni Petrom, care sunt estimate la circa 50.000. Pentru pachetul de 8% salariatii trebuie sa achite 966,8 milioane lei (262 milioane euro), iar valoarea pachetului pe bursa este de 1,716 miliarde lei (465 milioane euro).

Salariatii vor avea la dispozitie 60 de zile pentru a depune actele necesare cumpararii de actiuni, de la data anuntarii de catre agentul de privatizare. "Dreptul persoanelor indreptatite sa achizitioneze actiuni nu este transmisibil", se stipuleaza in proiectul de act normativ. Agentul va publica numarul maxim de actiuni ce poate fi achizitionat de catre salariatii indreptatiti, iar acestia vor avea la dispozitie 30 de zile pentru semnarea contractului de vanzare-cumparare de actiuni si inca 30 de zile de la data semnarii pentru achitarea actiunilor. Fiecarui angajat i se va oferi spre cumparare un numar egal de actiuni, determinat prin impartirea pachetului de 4,48 miliarde de actiuni la numarul persoanelor indreptatite.

Salariatii Petrom vor avea posibilitatea sa-si vanda actiunile imediat ce intra in posesia lor, potrivit declaratiilor presedintelui Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu. seful AVAS spune ca, dupa ce se va aproba transferul actiunilor catre salariati, prin ordonanta de urgenta, se va elabora o hotarare de guvern care sa prevada mecanismul prin care se va desfasura vanzarea actiunilor catre salariati. El estimeaza ca procesul va dura cateva luni si va incepe in aprilie.

Romania libera