Senatorul UDMR, Attila Verestoy, unul dintre cei mai bogati politicieni si, totodata, unul dintre cei mai mari investitori locali de la bursa, a ajuns sa controleze actiuni emise de cele trei companii din The Rompetrol Group, listate la BVB, in valoare de circa 5,3 mil euro.

Senatorul detine 5% din actiunile companiei Rompetrol SA, operatorul rafinariei VEGA, din Ploiesti. Verestoy a cumparat, in ultimele doua saptamani, mai multe pachete de actiuni Rompetrol SA, valoarea pachetului detinut ajungand la aproape 15 milioane de lei (circa patru milioane de euro). Omul de afaceri controleaza circa 87,2 milioane de titluri, la un pret de 0,17 lei pe unitate.

Conform declaratiei de avere de la sfarsitul anului trecut, senatorul mai detine un pachet de 40 milioane de actiuni la Rompetrol Rafinare, valoarea acestuia ajungand la circa 0,93 milioane de euro, la cotatia de ieri, de 0,0835 lei pe unitate.

Printre companiile in care a investit Verestoy la Bursa de Valori Bucuresti se numara si cele cinci societati de investitii financiare, Rompetrol Well Services, BRD, Petrom, Banca Transilvania, Transelectrica. Verestoy a ajuns sa detina pe bursa un portofoliu de actiuni in valoare de peste 23,5 milioane de euro, avand in vedere si celelalte detineri raportate la finalul anului trecut.

Compania petroliera KazMunaiGaz, detinuta de statul kazah, a preluat, anul trecut, 75% dintre actiunile grupului Rompetrol, fondat si dezvoltat de omul de afaceri Dinu Patriciu. Grupul a fost evaluat la 3,6 miliarde dolari, astfel ca valoarea tranzactiei, ajustata in functie de valoarea datoriilor, ar putea fi de 2,7 miliarde dolari.

Rompetrol SA a obtinut, in primele noua luni, venituri de 389,48 milioane de lei (118,04 milioane de euro), in crestere cu 32%, si un profit net de 1,92 milioane de lei, dupa pierderile de 4,5 milioane de lei din perioada similara a anului trecut.

Business Standard