Grupul francez Gaz de France (GdF) a ridicat ieri miza in asaltul sau pentru revenirea in proiectul gazoductului european Nabucco, amenintand voalat ca s-ar putea asocia proiectului concurent South Stream, dezvoltat de Rusia, Italia, Bulgaria si Serbia, informeaza AFP.

„Am luat act de respingerea candidaturii noastre“, a declarat un purtator de cuvant al GdF, vorbind despre proiectul care din 2012 ar trebui sa aduca gaz din Azerbaidjan si, posibil, Iran catre Europa, ocolind Rusia. „In consecinta, grupul isi reia libertatea de actiune“ si „ramane extrem de interesat de participarea la diferite proiecte in zona Europei“, a adaugat reprezentantul GdF, invocand ca exemplu proiectul concurent South Stream, a carui constructie este promovata de gigantul rus Gazprom, unul dintre marii furnizori ai GdF.

Anuntul conglomeratului francez, controlat in proportie de aproape 80% de guvernul de la Paris, vine la doua zile dupa ce RWE, cel de-al doilea producator german de energie, a devenit al saselea partener in proiectul Nabucco, alaturi de companiile OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (Romania), Bulgargaz (Bulgaria) si Botas (Turcia).

RWE a inlocuit practic GdF ca al saselea partener in Nabucco, dupa ce, in aprilie anul trecut, guvernul de la Ankara a eliminat compania franceza de la tratative ca urmare a tensiunilor cu Parisul.

Potrivit AFP, care citeaza surse apropiate proiectului Nabucco, GdF nu a pierdut inca speranta intrarii in proiect, incercand ca prin amenintarile voalate de ieri sa preseze partenerii europeni ai Botas sa faca la randul lor presiuni asupra turcilor pentru a-i accepta pe francezi.

Basescu: Implicarea Frantei asigura realizarea proiectului

Chiar si in conditiile anuntului facut de Gaz de France, presedintele Traian Basescu a declarat aseara, intr-un interviu la TVR, ca ramane un sustinator al participarii companiei franceze la Nabucco, ceea ce i-a transmis si premierului grec Kostas Karamanlis, cu care s-a intalnit ieri. „Stiam si eu si presedintele Sarkozy ca exista opozitia unei tari. Noi credem ca nu este corect. Implicarea Frantei si Germaniei este o garantie ca proiectul se va realiza“, si-a explicat seful statului pozitia.

Pe de alta parte, Basescu a tinut sa precizeze ca nu a tranzactionat cu presedintele francez Nicolas Sarkozy nicio centrala nucleara. Intr-un interviu pentru France 24, precizeaza insa ca „Franta este invitata sa participe la licitatia“ pentru construirea reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.

Evenimentul Zilei