Un rezultat concret al parteriatului strategic intre Romania si Franta ar putea fi o posibila cooperare in domeniul nuclear daca, spune presedintele Traian Basescu intr-un interviu, o companie franceza va licita pentru cumpararea unuia dintre reactoarele III si IV de la Cernavoda.

Invitatia, un gest cordial, care poate fi anulat de rezultatul unei licitatii ce se va organiza totusi pe baze comerciale competitive, dezvaluie insa atat optiunea Romaniei pentru pentru tehnologia europeana, cum a observat cotidianul francez Le Figaro, cat si, spun analistii, orientarea catre o strategie care sa asigure independenta energetica, dupa modelul frantuzesc.

"Franta duce o politica agresiva pentru a oferi tehnologie nucleara, dupa ce si-a construit, printr-o atitudine in favoarea constructiilor de centrale nucleare, o independenta energetica. Recent, in timpul vizitei lui Sarkozy in Algeria, care s-a concretizat cu un aranjament comercial pentru compania Areva, lider mondial, de altfel, in domeniul ciclului combustibilului nuclear", spune Cristian Parvan, director executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

Intr-un interviu acordat postului de televiziune France 24, Basescu a spus ca Franta este invitata sa participe la licitatia pentru constructia reactoarelor de la Centrala Nucleara de la Cernavoda care vor intra in functiune pana in 2014. "In urmatoarele luni, Romania va scoate la licitatie construirea a doua noi reactoare la Centrala Nucleara de la Cernavoda, unde sunt in functiune reactorul 1 si 2, urmand ca pana ca in anul 2014 alte doua reactoare sa intre in functiune. Cu certitudine, Franta este invitata sa participe la licitatia pentru contractarea constructiei celor doua reactoare nucleare", a declarat Basescu.

In acest moment Romania isi asigura aproximativ 10,8% din productia de energie electrica de la cele cele doua reactoare de la Cernavoda. Unitatea 2 a fost realizata pe baza unui contract de conducere de lucrari incheiat in 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. si Ansaldo, Italia.

In primele 11 luni ale anului trecut, statisticile arata ca Romania a consumat 46,3 miliarde KWh. Aproximativ 97,8% din resurele de energie electrica vin din productia interna.

Romania libera