Operatorul roman de telefonie fixa Romtelecom se va lista in aceasta toamna, iar Ministerul Comunicatiilor, care detine un pachet de control de 45% din capitalul companiei, analizeaza posibilitatea lansarii unei oferte publice initiale la bursa din Viena sau la Londra.

"Romtelecom se va lista in toamna, acest lucru este sigur si vizam bursele din Viena sau Londra. Despre bursa din Atena nu poate fi vorba", a spus Károly Borbély, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, care exclude o posibila listare in tara actionarului majoritar al Romtelecom, OTE. Borbély a explicat ca ministerul a demarat procedura de selectie a consultantului.

"Acesta ne va sfatui cu ce pachet sa iesim pe piata, dar interesul pentru companiile de telecomunicatii din Europa de Est a fost si va ramane in continuare foarte mare. Deci nu mai avem de ce sa mai amanam momentul listarii. si reprezentantii Romtelecom sunt acum de acord cu acest termen", a adaugat ministrul Comunicatiilor.

Romtelecom a mai avut un consultant…

Din diverse motive, statul a tergiversat scoaterea pe bursa a unei parti sau a intregului pachet de actiuni la Romtelecom. O explicatie a amanarii este si faptul ca, dupa ce Credit Suisse First Boston a castigat, in august 2006, licitatia organizata pentru contractul de consiliere in privatizarea Romtelecom, a izbucnit un scandal in care era implicat Vadim Benyatov, responsabilul pentru pietele emergente al bancii de investitii.

In acest moment contractul cu Credit Suisse First Boston a expirat, deoarece fusese incheiat pentru o perioada de noua luni. Ministerul Comunicatiilor a relansat practic, in toamna anului trecut, procesul de selectie a unui consultant in vederea lansarii unei oferte publice de vanzare de actiuni a pachetului pe care statul roman il detine la Romtelecom.

Romania Libera