Bancpost, a cincea banca din sistemul bancar dupa valoarea activelor la 31 dec. 2007, controlata de grecii de la EFG Eurobank, a realizat in 2007 un profit de circa 22,1 milioane de euro, conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS), potrivit unor surse din piata.

Banca va anunta oficial rezultatele astazi, la o zi dupa ce EFG isi publica la Bursa din Atena rezultatele financiare anuale. Bancpost avea, la finalul anului trecut, active de peste patru miliarde euro, in crestere cu peste 50%, comparativ cu finele anului 2006, fara a include creditele externalizate catre EFG Eurobank.

Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat pentru Business Standard ca cel mai dificil lucru pentru Bancpost, in 2007, a fost realizarea simultana a doua obiective “aparent contradictorii”, dupa cum le definea Bogza: cresterea profitabilitatii si a cotei de piata cu 1%.

Banca a incheiat anul trecut cu o retea de 238 de unitati, tintind pentru acest an deschiderea a 74 de noi unitati. Banca si-a dublat si soldul creditelor acordate pe primele zece luni, fata de septembrie 2006, ajungand la 2,8 miliarde euro, potrivit datelor publicate la Atena de banca-mama. Rezultatele in crestere inregistrate de Bancpost vin dupa doi ani in care banca a investit masiv in restructurare.

“Bancpost a inceput sa culeaga roadele restructurarii din anii anteriori. Noul model de afaceri adoptat, care copiaza modelul bancii-mama, Eurobank EFG, a condus la o crestere rapida atat a cotei de piata, cat si a profitabilitatii”, a explicat presedintele bancii, Mihai Bogza.

Modelul promovat de EFG se bazeaza pe o infrastructura formata din Centre Regionale, care coordoneaza activitatea de retail, si din Centre de Afaceri, pozitionate in orase cu potential economic ridicat, care ofera companiilor mijlocii solutii financiare si servicii de consultanta. Relatia cu companiile mari este gestionata de Directia Companii Mari din cadrul centralei bancii, se arata intr-un document al Bancpost.

Banca este membra a EFG Bank European Financial Group, grup bancar cu sediul la Geneva, controlat de familia Latsis. Spiro Latsis, cu o avere estimata la 8,7 miliarde euro, a achizitionat pachetul majoritar la Bancpost in mai multe etape. Prima achizitie de actiuni a avut loc in 2000 - 19,25% de la General Electric Capital -, iar doi ani mai tarziu a cumparat ultima participatie a APAPS, reprezentand 17% din actiuni.

Business Standard