Majorarea tarifelor la servicii si a preturilor la produsele alimentare au adus in ianuarie rata anuala a inflatiei la maximul ultimelor 20 de luni, de 7,26%, ceea ce ar putea determina, in opinia analistilor, majorarea dobanzii de politica monetara in prima parte a anului.

Analistii economici prognozeaza majorarea dobanzii de politica monetara cu pana la 0,5 puncte procentuale, la 9,5%, cel mai devreme in sedinta pe politica monetara din martie, de vreme ce inflatia raportata pentru luna ianuarie a fost de 0,86%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

“Este foarte posibil sa asistam, in sedinta urmatoare a BNR, la o crestere a dobanzii de politica monetara cu 0,5 puncte procentuale, insa cheia unei majorari este cursul de schimb”, a declarat pentru Business Standard Ionut Dumitru, sef departament cercetare macroeconomica la Raiffeisen Bank. Cresterea preturilor de consum a fost sustinuta de un avans de 2,12% la servicii si de majorarea cu 0,8% la produsele alimentare.

Expertii preconizau o inflatie de pana la 0,7% in ianuarie, in conditiile in care principalul factor care a dus la reinflamarea inflatiei a fost deprecierea leului. Socurile inflationiste aparute anul trecut pentru produsele alimentare, revizuirea calendarului de ajustare a preturilor administrate, cresterea pretului petrolului si deprecierea leului din ultima perioada i-au determinat pe oficialii BNR sa revizuiasca luna aceasta, pentru a doua oara, prognoza de inflatie la 5,9%, de la 4,3%.

Insa, evolutia nefavorabila a mediului international le ridica multe semne de intrebare oficialilor Bancii Centrale, mai ales ca economistii vad majorarea de pana la 9,5% a dobanzii-cheie ca fiind maximul anului 2008.

Business Standard