Ofertele Institutiilor Financiare Nebancare (IFN) intrec orice limita a imaginatiei: credite cu dobanzi de pana la 300%. In goana dupa clienti, aceste institutii acorda imprumuturi si celor care castiga cel putin 270 lei pe luna. Spre exemplu, pentru a te imprumuta la costuri „avanta­joase” de la Swiss Invest IFN S.A. din Sfantu Gheorghe trebuie sa dovedesti ca esti proprietarul unui autoturism sau imobil.

Abia dupa ce ai prezentat creditorului aceasta „garantie” poti imprumuta „fabuloasa” suma de 1.500 lei. Dupa un an, perioada maxima de creditare, trebuie sa rambursezi nici mai mult, nici mai putin de 6.000 lei, dobanda saptamanala fiind de 87,5 lei. Potrivit agentilor de vanzari ai firmei, o persoana angajata cu salariul minim pe economie poate imprumuta intre 600 si 700 de lei.

Rate saptamanale se platesc si daca iei bani cu imprumut de la Provident. Daca nu esti client fidel al societatii, nu poti imprumuta nici de aici mai mult de 1.500 de lei, bani pe care trebuie sa-i dai inapoi, cu tot cu dobanda, in cel mult noua luni.

Daca ai mai imprumutat de la ei, a doua oara poti lua si 2.500 de lei, de data aceasta perioada de rambursare fiind un an. In primul caz, rata fixa saptamanala fiind de 64,5 lei, ceea ce inseamna ca platesti cel putin 120 de lei dobanda pe luna. Rata lunara aferenta creditului de 2.500 lei este de 83 de lei, de unde rezulta ca dobanda anuala este de 57,92%.