Acestea sunt primele rezultate raportate de companie dupa preluarea, de catre KazMunayGaz a grupului Rompetrol. Analistii estimeaza ca Rompetrol Rafinare va inchide anul pe pierdere, cei mai optimisti fiind analistii de la CA IB Securities, care mizeaza pe o pierdere de sapte mil. $ la finalul anului 2007, la cealalta extrema fiind analistii Wood care prevad pierderi de 20 mil. $. In 2006, Rompetrol Rafinare a inregistrat o pierdere de 25,4 mil. $, analistii mizand in acest an un rezultat negativ, de maximum 20 mil. euro. Divizia de brokeraj a ING Bank estimeaza pentru Rompetrol Rafinare o cifra de afaceri consolidata de 2,19 mld. $, in crestere usoara fata de 2006.

“Pentru intreg anul 2007 estimam o pierdere de sapte milioane de dolari pentru companie, desi pentru trimestrul patru al anului trecut estimam un profit de sase milioane de dolari. Rezultatul de pe ultimul trimestru nu cred ca a fost suficient de mare pentru a acoperi pierderile de pe intreg anul”, a declarat Adriana Marin, analist la CA IB Securities.

Analistii de la Wood&Company, companie de brokeraj din Cehia, care a intrat anul trecut la tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti, estimeaza pentru 2007 o pierdere consolidata de 20 mil. dolari. “Cresterea ratei dobanzii aferenta creditelor companiei si deprecierea dolarului sunt factorii principali care au contribuit la rezultatele Rompetrol Rafinare in 2007”, a declarat Bram Buring, analist pe piata petroliera la banca de investitii Wood&Co. Estimarile Raiffeisen Capital&Investment indica o pierdere de 19,6 mil. dolari si o cifra de afaceri consolidata de 2,41 mld. dolari, in crestere cu 14,5% fata de 2006.

“Cresterea se datoreaza atat unor volume mai mari de produse petroliere comercializate, cat si aprecierii pretului la aceste produse”, a declarat pentru Business Standard Oleg Galbur, sef al Departamentului de Analiza al Raiffeisen Capital&Investment.

Acesta estimeaza pentru 2007 un profit operational (EBIT) de 105 mil. dolari, cu 67% mai mare decat in 2006. “In acelasi timp, rezultatul net al companiei este puternic afectat de cheltuielile financiare. Astfel, pentru 2007 estimam o pierdere (pe consolidat, IFRS) de 19,6 mil. dolari”, a mai mentionat Galbur. Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia) au crescut ieri, la Bursa de Valori Bucuresti, cu 1,2%, pana la 0,0841 lei pe actiune, capitalizarea companiei ajungand la 488 mil. dolari.

Business Standard