Contributiile la bugetul pentru somaj se vor calcula la venitul brut, realizat lunar, de persoanele asigurate, in baza de impozitare fiind incluse si indemnizatiile, sporurile sau salariile de merit, exceptie facind diurnele, drepturile de autor sau sumele acordate pentru concedieri in masa. Guvernul a aprobat, ieri, o hotarire de modificare a normelor metodologice de aplicare a legii 76/2002, privind sistemul asigurarilor pentru somaj, dupa ce Executivul a modificat legea, anul trecut, si a largit baza de impozitare pentru somaj.

Pina in prezent, angajatorii aveau obligatia de a retine si de a vira, lunar, contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj aplicata asupra salariului de baza lunar brut. In venitul lunar impozabil intra salariul de baza lunar brut, corespunzator timpului efectiv lucrat, la care se adauga, dupa caz, indemnizatia de conducere, salariul de merit, sumele platite pentru orele suplimentare sau in zilele de sarbatori legale ori declarate zile nelucratoare.

De asemenea, se va impozita indemnizatia bruta lunara pentru persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective, dar si pentru persoanele care sint numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, solda bruta lunara, indemnizatiile, primele, premiile, sporurile si alte drepturi ale personalului militar, acordate si suportate, potrivit legii, de unitati, drepturile banesti in valoare bruta realizate lunar de persoanele care au raport de munca in calitate de membru cooperator.

Integral in Ziarul de Iasi