Cresterea pretului chiriilor a creat la Iasi o situatie aparent paradoxala: casele care se "platesc" singure. Chiriile au ajuns sa fie in unele cazuri aproape egale cu ratele care se achita pentru achizitia unui apartament. In plus, tendita la chirii este de crestere, ratele ramin insa relativ fixe.

De asemenea, parintii unor studenti din afara Iasului prefera sa cumpere copiilor lor apartamente, iesind mai ieftin decit daca le-ar da bani de chirie.Adesea astfel de artificii sint chiar aducatoare de profit. Cum arata calculele? Ce spun consultantii imobiliari sau cei de credite?

In urma cu sase ani, cind Ionut M., din Vaslui, era in anul doi de facultate, la "Cuza", parintii lui s-au gindit ca ar fi mai bine sa ii cumpere o garsoniera decit sa-i plateasca gazda in oras. Au facut calcule si totul parea sa le dea dreptate. Astfel, au platit pe imobilul situat in Tatarasi, la A-uri, 5.

100 de dolari. In 2002, aproape toate apartamentele se vindeau in dolari. Baiatul a terminat intre timp facultatea. Saptamina trecuta, Ionut a vindut garsoniera. Pretul a fost unul incomparabil cu investitia: 37.000 de euro, adica 53.000 de dolari. Tragind linie, constatam ca pretul obtinut a fost de zece ori mai mare. Iar daca nu tinem cont de dobinzile platite in cei sase ani de parintii lui Ionut, profitul este de aproape 48.

000 de dolari. Plecind de la acest exemplu concret, "Ziarul de Iasi" a realizat o comparatie intre chiriile care se platesc la apartamentele cu o camera si cele cu doua camere, luind un caz concret de cartier, de valoare medie (Tatarasi), si ratele aferente acelorasi tip de imobile. Am ales zona respectiva fiindca este una destul de rivnita de studentii care aleg sa stea in gazda ori in chirie.

Am vrut sa vedem daca, asa cum multi spun ca fac deja in ultima vreme, se pot achita ratele unui apartament cu chiria pe care ai putea-o incasa pe el.

Ce spun cifrele

Potrivit anunturilor din ziarele de mica publicitate din Iasi, un apartament cu o camera din zona Tatarasi se inchiriaza in medie cu 200-220 de euro. Pretul mediu al unui astfel de imobil se ridica la circa 36.000 de euro.

Integral in Ziarul de Iasi