Fuziunile si achizitiile realizate pe piata romaneasca au depasit, in 2007, valoarea de 5 miliarde de euro, majoritatea tranzactiilor fiind realizate in sectorul imobiliar, este concluzia unui studiu al companiei de audit si consultanta financiara KPMG.

Alte domenii-cheie pentru acest tip de tranzactii au fost cel financiar, retail, clinici medicale private sau materiale de constuctii, se mai arata in studiul prezentat ieri in cadrul seminarului „Valoarea companiilor romanesti”.

Topul celor mai mari tranzactii din 2007 este condus de preluarea a 75% din grupul Rompetrol de catre compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan, pentru aproximativ 2,5 miliarde de euro, ceea ce reprezinta jumatate din totalul fuziunilor si achizitiilor de anul trecut.

Clasamentul este continuat de achizitia Petromservice de catre Petrom, pentru 328,5 milioane de euro. Alte tranzactii a caror valoare s-a ridicat la zeci de milioane de euro sunt preluarea uzinei Automobile Craiova de catre constructorul american de masini Ford pentru 57 de milioane de euro si achizitia retailer-ului Domo de catre fondul britanic Equest contra sumei de 62,5 de milioane de euro.

„Cele mai multe tranzactii au fost atrase de sectorul imobiliar. Din primele 20 cele mai importante tranzactii incheiate in 2007, jumatate sunt in domeniul imobiliar”, a declarat Wilson Balachandra, partener in cadrul KMPG. Comparativ cu anii trecuti, piata autohtona de fuziuni si achizitii este in scadere.

Astfel, in 2005 valoarea tranzactiilor a fost de 6,8 mliarde de euro, capul de afis fiind achizitia Mobifon de catre grupul britanic Vodafone. Preluarea BCR de catre Erste Bank, pentru 3,75 miliarde de euro, nu a putut salva piata romaneasca a achizitiilor care a scazut cu 12%, ajungand astfel la 6 miliarde de euro, in 2006.

Gandul