Pentru 10.000 de euro luati printr-un credit de nevoi personale pe 7 ani platim o rata lunara incepind cu 153 de euro.

In ciuda scumpirilor din ultima vreme, creditul de nevoi personale ramine vedeta incontestabila a sistemului bancar din Romania. Varianta in euro ramine cea mai folosita, dar si, cel putin la prima vedere, cea mai avantajoasa. Intr-un top al optiunilor oferite de banci pentru un imprumut de acest tip in valoare de 10.000 de euro pe 7 ani, rata lunara pleaca de la 153 de euro si ajunge la 200 de euro.

Aceasta suma este potentiala in conditiile in care riscul valutar (o eventuala depreciere masiva a leului), dar si inasprirea politicii monetare purtate de Banca Nationala a Romaniei (majorarea dobinzii de politica monetara) pot conduce la o scumpire a creditului in conditiile in care nu va mai aflati in perioada cu dobinda fixa.

La ABN Amro, dobinda pentru un credit de nevoi personale este de 7,5%, iar Dobinda Anuala Efectiva (DAE) ajunge la aproape 15%. Rata lunara pentru un credit de 10.000 de euro contractat pe 7 ani se plaseaza undeva intre 153 si 186 de euro. Imediat dupa ABN vine ATE Bank, unde gradul de indatorare merge pina la 70% din veniturile lunare ale contractantului, iar rata lunara variaza intre 156 si 200 de euro.

Cotidianul