Cresterea preturilor descrisa de inflatie pune in pericol atat competitivitatea Romaniei, cat si sansele ei de a adopta euro. O alta problema a Romaniei, comuna unui grup de economii emergente, este deficitul imens de cont curent. Avertismentul, lansat de saptamanalul britanic The Economist, vizeaza asa-numitele economii emergente din Uniunea Europeana, de fapt fostele tari socialiste.

Situatia nu este chiar asa de grava, spune Gernot Jany, analist piete de capital la Erste Bank. Romania va avea o crestere economica de peste 6% in urmatorii ani, inflatia se va tempera, iar leul se va intari usor, in drum spre euro, in ciuda unui deficit de cont curent constant, dar mare. "Estimam ca toate tarile central si est-europene isi vor utiliza potentialul de recuperare a decalajului economic, avand drept rezultat rate de crestere peste medie pentru mai mult de zece ani.

Este suficient sa ne uitam la rata activelor sectorului bancar la PIB, a creditelor totale catre sectorul nefinanciar la PIB sau depozitele totale atrase de la sectorul nefinanciar la PIB pentru a observa potentialul impresionant", afirma Jany. Leul nu se va deprecia "Leul nu se va mai deprecia", estimeaza analistii Erste Bank intr-un raport despre piata financiara a tarilor europene emergente.

Agentia de evaluare financiara Fitch a atribuit o perspectiva negativa ratingului Romaniei si altor noi membre ale UE, Bulgaria, Letonia si Lituania. Agentia e ingrijorata – spun analistii Erste – de dependenta acestor tari de finantarea straina, ce ar putea pune presiuni de devalorizare asupra monedelor nationale, care ar putea deveni tinte ale unor atacuri speculative. In trecut – reamintesc analistii Erste – "consiliile monetare erau tinta atacurilor speculative.

Comparat cu monedele statelor baltice si cu leva bulgareasca, leul romanesc are un regim de flotare libera, ceea ce face Romania mai putin interesanta in ochii speculatorilor", arata raportul Erste Bank. In plus, luand in considerare corectia din vara anului 2007 si recentele cresteri substantiale ale ratei dobanzii de politica monetara, "nu mai vedem nici un argument fundamental care sa justifice deprecierea monedei romanesti".

De altfel, Erste estimeaza o cotatie a leului de 3,50 lei/euro la finalul anului 2008, iar pentru decembrie 2009 – un curs de 3,40 lei/euro. Prognoza este conditionata de o inflatie medie anuala de 6,1% in 2008, urmata de o temperare la 4,8% in 2009, chiar daca deficitul contului curent se va adanci pana la 14,7% din PIB.

"Deficitul de cont curent este acoperit de investitiile straine directe si de transferurile de bani ale celor care lucreaza in strainatate. Investitiile straine directe se vor mentine la nivelul de sapte miliarde euro si in 2008, iar transferurile de bani ar putea creste", estimeaza un raport al austriecilor de la Erste Bank, centrat pe sistemul bancar al tarilor europene in tranzitie. Erste vede o echilibrare a balantei contului curent pe masura ce investitiile straine directe vor da roade si produsele vor fi competitive la export.

Romania Libera