Cu toate ca o locuinta spatioasa, care sa aminteasca de vechea burghezie, este visul multor craioveni, putini isi permit sa cumpere, sa renoveze si ulterior sa intretina o astfel de casa.

Potrivit analistilor imobiliari, in prezent, pe piata imobiliara din Craiova exista o separare destul de clara a cumparatorilor de case. „Craiovenii cu un venit mediu se orienteaza, in general, catre locuinte moderne.

Casele boieresti sunt cumparate, de regula, de persoane cu un venit peste medie, care-si permit si restul cheltuielilor legate de renovarea si intretinerea acestora“, a declarat Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic. Afirmatia este sustinuta si de alti specialisti din domeniu. „Ca si cheltuieli, costa mai mult casele vechi. Persoanele cu un venit mediu nu-si permit sa achizitioneze si sa intretina o astfel de casa.

Cei mai multi oameni prefera sa cumpere o casa noua“, a explicat Teodor Popescu, managerul agentiei Dorcas Imobiliare.

Terenul, mai valoros decat casa

Principalul avantaj al caselor boieresti din perioada interbelica este acela al pozitionarii, majoritatea fiind construite in centru, astfel ca pretul terenului este mare. „Casele vechi din Craiova sunt pozitionate in zone bune, centrale, astfel ca, in general, terenul este mai valoros decat casa“, a adaugat Radut.

Integral in Gazeta de Sud