Veniturile la bugetul consolidat de stat al Romaniei pe 2008, estimate sa echivaleze cu 39,3% din produsul intern brut (PIB) in legea bugetului aprobata de parlament, sint mult supraerstimate, ceea ce va genera un deficit public mult peste cel propus, arata, un raport al Raiffeisen Bank, publicat ieri.

In plus, cheltuielile prevazute in bugetul de stat pe 2008 nu pot fi reduse intr-un an electoral, in conditiile in care guvernul este minoritar si depinde de sprijinul acordat in parlament de anumite partide din opozitie, anticipeaza analistii bancii austriece.

In prezent, Romania are al patrulea deficit bugetar ajustat ciclic intre toate tarile membre ale Uniunii Europene", se mentioneaza in raport. Bugetul pe 2008 propus de guvern si aprobat de parlament la finalul anului trecut "nu are aproape nici o legatura cu realitatea economica", comenteaza analistii Raiffeisen.

Astfel, guvernul a proiectat venituri totale la buget de 39,3% din PIB, ceea ce inseamna o crestere cu 7,5 puncte din PIB fata de 2007."Crede cineva in aceasta? Noi nu!", arata analistii bancii austriece.

Integral in Ziarul de Iasi