Cresterea pretului petrolului din ultimele luni si atingerea cotatiei-record de peste 100 de dolari/baril au determinat o scumpire fara precedent a carburantilor pe piata europeana, in timp ce piata romaneasca se comporta atipic.

La mijlocul saptamanii trecute, petrolul a fost cotat la 101,32 de dolari pe baril, in acelasi timp cotatia benzinei in Statele Unite si in Europa atingand valori-record. Ankara a lansat, saptamana trecuta, o operatiune militara majora patrunzand cu trupele terestre in teritoriul kurd din nordul Irakului, dupa luni de lovituri aeriene indreptate impotriva bazelor PKK din muntii din regiune, informeaza Reuters.

Acest lucru ar putea avea efecte asupra cotatiilor din urmatoarele zile, in conditiile in care anul trecut debutul loviturilor aeriene turce in nordul Irakului a fost insotit de o scumpire a petrolului. De asemenea, contractele forward pentru benzina au crescut, la bursa americana de marfuri NYMEX, la peste 2,6 dolari pe galon (3,78 litri), in timp ce pretul benzinei a atins in 21 februarie, in Europa, un varf de 891 de dolari pe tona.

Integral in Business Standard