Desi se afla in plina criza, dupa ce Kosovo si-a declarat independenta, guvernul sarb anunta un amplu proces de privatizare, prin care planuieste sa vanda companii a caror valoare este estimata la 30 miliarde de euro. In acest proces, patru milioane de sarbi vor primi actiuni gratuite.

Procesul de privatizare, care se va intinde pe o perioada de trei ani, va incepe cu o oferta publica initiala a companiei nationale de telefonie Telekom Srbija si va continua cu vanzarea de actiuni la compania de electricitate EPS, compania nationala aeriana JAT, compania care asigura mentenanta JAT, aeroportul din Belgrad si producatorul de medicamente Galenika.

Sarbii eligibili pentru a lua actiuni vor primi 15% din numarul total de titluri, in valoare de 4 miliarde de euro, adica 1.000 de euro pentru fiecare, scrie "Financial Times". Schema va cuprinde 4 milioane de adulti, care nu au primit actiuni in procesele anterioare de privatizare, prin angajatorii lor sau prin programele pentru pensionari. Recipientii isi vor putea vinde actiunile la sase luni dupa ce le-au fost distribuite.

Integral in Adevarul.