Foamea de credite a romanilor e exploatata din plin de banci. Acestea, pentru a mai ciupi cativa lei din dobanzi si comisioane, au ajuns sa lucreze cu un calendar propriu, diferit de cel gregorian. Astfel, pentru unele banci, anul are un numar diferit de zile, in functie de operatiunea pe care o executa institutia.

Cand e vorba de calculat dobanda la credite, aceasta se percepe pentru 365 de zile. In schimb, dobanda la depozite se acorda doar pentru 360 de zile, adica cat are, in teorie, anul bancar. Din pacate, banci precum Unicredit Tiriac, CEC, Banca Romaneasca sau Banc Post se raporteaza la un an de 360 de zile, dar te obliga sa platesti dobanda pentru „anul lung” de 365 sau chiar 366 de zile.

In legatura cu acest subiect, Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, ne-a declarat: „Cand semnam, trebuie sa fim atenti, pentru ca e vorba de banii nostri. Nu trebuie sa semnam ca ignorantii. Trebuie sa citim cu atentie contractul, sa vedem daca ne permitem acel credit. E mai bine sa citim de 10 ori inainte de a semna, decat sa citim apoi de 10 ori cu avocatul pentru a vedea ce mai putem face”.

Gandul