Ce-o fi cu Irinuca din Iesi? Ce o fi apucat-o? Si femeie, si fashionista? Ea vrea sa fie primar de Iasi. Dupa 17 ani de gropi si jeg politic. O medicinista care a creat pentru mari podiumuri de moda. Adica stie ce-i munca cu acul si euroiul pentru omenirea simpla de Iesi.

„Sint o scirba?… Pentru unii, se poate ca da!…“

Reporter: Esti o scirba?

Irina Schrotter: Parerea mea… nu… dar stiu eu cum ma percep altii?… Prietenii spun ca sint mult prea buna si gasesc scuze tuturor… Cei care ma cunosc prima oara spun ca nu exista nici o legatura intre ceea ce credeau despre mine si ce-au gasit! Iar eu stiu despre mine un singur lucru cu siguranta: nu joc roluri pentru nimeni si nimic si urasc minciuna! Prefer intotdeauna adevarul, oricit ar fi de nemilos.

Nu caut alti vinovati atunci cind gresesc, imi asum greselile, nu regret nimic din ceea ce am facut in viata si ridic stacheta din ce in ce mai sus… am incredere in oameni pina la proba contrarie… cind ii tai de pe lista… Nu sint razbunatoare si memoria mea anuleaza destul de repede amintirile neplacute… nu traiesc din amintiri!

Singura realitate e momentul prezent. Restul?!… Iubesc oamenii si, in general, tot ce ne inconjoara… Am vise, imi doresc multe… (nu lucruri…), am sperante si multe idei… am si rabdare… atunci cind trebuie… Sint o scirba?… Pentru unii, se poate ca da!…

Rep.: La citi bani ai, ti-ai pus silicoane, ti-ai placat sufletul cu aur, mai esti naturala la cap, prin trup?

I.S.: Am trait bine toata viata mea, si cu bani, si fara bani. Un lucru pot spune cu certitudine: banii iti dau un confort, probabil si o siguranta, dar atunci cind devin unicul scop in viata iti pervertesc sufletul si nu te mai bucuri de nimic. Daca reusesti sa-i privesti ca pe un instrument, e in regula, daca nu… e boala grea!

Poti cumpara si silicoane, te poti imbraca in aur, dar asta e doar invelisul exterior si atunci cind il dai jos… raminem goi. Putini au curajul sa se plimbe prin casa, unii sting lumina, se ascund sub patura si nu pentru ca au un corp urit, ci pentru ca riscul de a lasa pe cineva sa ii priveasca inauntru e destul de mare si cind stii ca inauntru nu e mai nimic, e preferabil sa ascunzi goliciunea. Stiu ca parintii m-au educat frumos, lasindu-mi libertate deplina, in rest cred ca am evoluat, iar daca sting lumina, e doar pentru atmosfera!

Rep.: Ai facut un calcul… cit te costa fiecare moldovean de Iasi ca sa te voteze?

I.S.: Cred ca plata se face in iubire si energie transmisa… speranta renascuta, convingerea ca impreuna sintem o forta careia nu i se poate impotrivi nimeni si nimic. Iasiul are traditie din acest punct de vedere. Am destula iubire in mine pe care o daruiesc oamenilor. Sint convinsa ca se va intoarce inzecit si atunci se va produce schimbarea. Nu banii vor conta in aceasta campanie!! Ei vor fi doar un instrument pentru ca oamenii au inceput sa se trezeasca.

„Vorbim despre moralitate intelegind prin asta doar sex“

Rep.: Ce-ti trebuie Primaria de oameni a Iasiului, cind ai cucerit podiumurile de cirpe din Bucuresti, Iasi, New York, Paris, Tokyo?

I.S.: De ce ai venit imbracat la acest interviu? Oricit am vrea sa parem deschisi, nonconformisti, revoltati sau antisistem, trebuie sa recunoastem ca sistemul ne invinge inca. Respectam reguli stabilite de altii, ii judecam pe ceilalti ca si cum noi am fi perfecti, vorbim despre moralitate intelegind prin asta doar sex, care de altfel este imoral… nu?! Parca asa am invatat…?!

Asa cum iti spuneam, banii si faima nu sint totul, sau nu pentru mine, daca am avut norocul si sansa sa ii am… Cred ca am si obligatii, nu cred ca pot schimba lumea si nici ca as putea descoperi adevarul suprem, dar cred ca putem fi mai buni!

Rep.: „Te ataci“ pe evreimea ta, pe sotul tau cu imobiliare „necurate“, pe brand-ul Schrotter?

I.S.: Probabil pe multe… Dar am si antrenament. De 18 ani, aproape ca as putea spune ca m-am calificat la profesionisti. Dar retine, te rog, ca imi asum tot ceea ce fac. Evreimea mea?!… Sint crestin-ortodoxa, doar daca te gindesti ca Iisus a fost evreu pot lua in considerare intrebarea.

In rest, sotul meu e evreu. Am prieteni catolici, budisti, adventisti, protestanti, musulmani. Dar cu totii credem in Dumnezeu… nu? Restul sint speculatii… de mii de ani sintem manipulati si nu cred ca generatia noastra e cea care va genera schimbarea, doar daca capul Bisericii noastre (care e destul de tinar si foarte erudit…) va avea ambitia sa ramina in istoria acestui popor! Pentru ca e singurul care o poate face, dintre „puternicii“ momentului. „Imobiliare necurate“??…

Aici cred ca trebuie sa vii cu niste explicatii. Nici una din afacerile noastre nu a fost vreodata contestata de nimeni. Si stii de ce? Pentru ca nu am facut niciodata afaceri cu statul, dar daca ai date, iti stau la dispozitie oricind.

Academia Catavencu