Statisticile oficiale facute dupa primul an in care valoarea tranzactiilor imobiliare poate fi centralizata a scos la iveala date absolut surprinzatoare. Calculind dupa impozitul platit statului de catre vinzatori, valoarea totala a tranzactiilor cu imobile facute la Iasi in 2007 este de peste 450 milioane de euro. Notarii si jucatorii imobiliari spun ca marea majoritate a banilor se invirt in jurul terenurilor, mai putin in cladiri.

Ei mai spun ca valoarea reala a tranzactiilor este in realitate dubla. In acest caz, statul ar pierde la Iasi circa 9-10 milioane euro. Chiar si asa, jongleriile cu imobiliare par astfel a fi cea mai dinamica "ramura" economica a judetului, dupa prabusirea activitatilor productive. Ca o comparatie, valoarea oficiala a tranzactiilor este de trei ori mai mari decit bugetul anual al Iasului, in care includem si creditul Dexia al Primariei.

Cum cred cunoscatorii ca va evolua piata? De ce jumatate din valoarea tranzactiilor ruleaza pe piata neagra? Care au fost cele mai mari tranzactii? Economia Iasului se concentreaza tot mai mult pe imobiliare. Potrivit Fiscului, numai anul trecut s-au incasat impozite din tranzactii imobiliare in valoare totala de 32 milioane lei, ceea ce inseamna aproximativ 9 milioane de euro. Potrivit legislatiei in vigoare, aceasta suma reprezinta in medie doar 2% din valoarea totala a imobilelor vindute anul trecut.

Luind in considerare suma incasata de Fisc, un simplu calcul matematic arata ca valoarea tranzactiilor imobiliare realizate in Iasi anul trecut se ridica la peste 450 milioane euro.

Suma este de aproape doua ori mai mare decit valoarea exporturilor realizate de firmele iesene in noua luni din anul trecut si de trei ori mai mare decit bugetul municipiului Iasi din acest an. Insa, valoarea reala a tranzactiilor realizate in judet pare a fi mult mai mare. Acest lucru este sustinut si de cei mai importanti jucatori din domeniu de pe piata ieseana.

Integral in Ziarul de Iasi