Investitorii straini au vandut de doua ori mai mult decat au cumparat pe Bursele din Bucuresti in luna ianuarie, ducand cotatiile in jos, pe fondul crizei europene de lichiditati. In prima luna a anului investitorii nerezidenti au cumparat actiuni in valoare de 35 mil. euro si au vandut in valoare de aproape 70 de milioane de euro pe cele doua burse, BVB si platorma de tranzactionare RASDAQ, conform Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de reglementare a bursei din Romania. Principalul motiv a fost nevoia de lichiditati de pe piata financiara europeana.

“Dat fiind faptul ca multe fonduri de investitii au fost in corzi in ianuarie, au lichidat acolo unde erau pe profit. Criza de lichiditate la nivel mondial i-a obligat practic sa vanda actiunile de aici pentru a face rost de bani. Nu are legatura cu datele macroeconomice. E pur si simplu nevoia de lichiditati ca urmare a cresterii costurilor de imprumut la nivel mondial”, a declarat pentru Gandul Iulian Panait, presedinte al firmei de brokeraj KTD Invest.

Indicele BET, care monitorizeaza cotatiile celor mai lichide 10 titluri de pe BVB, a pierdut 23,72% in ianuarie, ajungand la un nivel de 7.494,53 de puncte fata de 9.825,38 puncte la inceputul anului. Per total, numai in ianuarie, BVB a pierdut 5,78 mld. euro din capitalizare (valoarea totala a actiunilor de pe bursa), ajungand la 18,81 mld. euro, de la un nivel de 24,6 mld. euro, la finele anului trecut.

Gandul