Patronatele si sindicatele din industria alimentara propun elaborarea unui Cod de Bune Practici Comerciale in vederea eliminarii abuzurilor de putere exercitate de supermarketurile din Romania asupra producatorilor nationali prin impunerea unor conditii contractuale excesive.

"Din cauza acestor conditii contractuale excesive, producatorii din Romania ajung sa lucreze exclusiv pentru aceste supermarketuri, rata de profit a producatorilor fiind una extrem de mica. Pe fondul lipsei de crestere semnificativa a profitului producatorilor, corelativ nu exista un orizont de crestere semnificativa a salariatilor din agricultura si din industria alimentara", se arata intr-un comunicat emis, ieri, de mai multe patronate si sindicate din agricultura si industria alimentara.

Astfel, patronatele si sindicatele sustin ca supermarketurile folosesc in relatiile cu furnizorii un sistem de practici discriminatorii si anticoncurentiale impunind producatorilor sa nu comercializeze altor magazine produse la preturi mai mici.

"Aceste practici conduc la cresterea artificiala a preturilor pe piata, dar si la disparitia magazinelor de proximitate (specializate) deoarece conditiile impuse de supermarketuri elimina producatorii mici, locali, traditionali care nu pot satisface volumele si conditiile impuse (de livrare, financiare, etc.)", se arata in comunicat. De asemenea, "lipsa de transparenta" a constituirii pretului de raft creeaza confuzie in rindul consumatorilor in ceea ce priveste adaosul comercial real.

Prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o crestere artificiala a preturilor de vinzare, iar profitabilitatea supermarketurilor poate ajunge pina la 60%, in timp ce producatorii si consumatorii inregistreaza pierderi.

Integral in Ziarul de Iasi