Statisticile IMS Health arata ca piata farmaceutica romaneasca inregistreaza cea mai inalta crestere a cheltuielilor cu sanatatea din regiune. In timp ce, in Romania, cheltuielile cu sanatatea per capita cresc cu 36%, Ucraina inregistreaza o crestere de 28%, locul doi in regiune, iar in Bulgaria, cheltuielile cu sanatatea cresc cu 7%.

Cresterea in Romania este de trei ori mai rapida decat in state precum Ungaria si Polonia, chiar daca acestea, e drept, pleaca de un un alt nivel. Totusi, cu un asemenea ritm de crestere, Romania ar putea ajunge repede intr-un esalon superior privind cheltuilelile cu sanatatea pe cap de locuitor. In context regional, piata romaneasca arata inca seducator, chiar daca da semne de incetinire. In 2007, ritmul de crestere a ajuns la 11%, de la 19% in anul precedent, dar inca este mult peste ritmul de crestere din Polonia si Ungaria.

Polonia, incurajarea genericelor aplatizeaza cresterea pietei

Piata poloneza a ajuns anul trecut la 5,5 miliarde euro, dupa 5,2 miliarde euro in anul precedent, ceea ce marcheaza o crestere redusa, de 2,5%. In 2006, piata farma inregistra o crestere de 7,9%, conform companiei de cercetare a pietei PMR. Aplatizarea ritmului de crestere la 2,5% are la baza politica guvernamentala de a incuraja folosirea si decontarea medicamentelor mai ieftine, dar si nemultumirile din randul personalului din sanatate, care au avut ca rezultat declinul numarului de retete emise in 2007.

Integral in Business Standard