O noua tehnologie care va reduce costurile le ia fata operatorilor de telefonie mobila.

Standardul de televiziune mobila pe care autoritatile doresc sa-l implementeze in tara noastra - DVB-H - in urmatorii ani este unul care va micsora costurile acestui serviciu. In prezent, in Romania, emisiunile anumitor televiziuni pot fi urmarite pe terminalele 3G (tehnologie de a treia generatie - n.r.) si sunt oferite de operatorii de telefonie mobila.

„Costurile sunt insa destul de mari, iar calitatea transmisiei nu este intotdeauna la cele mai bune standarde de calitate. Tehnologia DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld) permite receptia in timp real, la un nivel de calitate superior emisiei posturilor TV, oferind posesorului de telefon mobil o experienta similara cu cea din fata televizorului, dar accesibila de oriunde“, ne-a comunicat Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI).

Pentru a folosi tehnologia DVB-H vor fi necesare telefoane noi, care nu exista deocamdata pe piata din Romania. Dupa unele informatii, nu exista in lume decat 4 modele compatibile. Aceste telefoane receptioneaza semnalul TV independent de cel al retelei de telefonie mobila in care func- tioneaza, gratie unui receptor special inclus.

Cu alte cuvine, operatorii care furnizeaza deja televiziune mobila prin intermediul propriilor retele - Orange si Vodafone - vor obtine profituri mai mici daca tehnologia este implementata. „Dupa trecerea la televiziunea digitala, statiile de televiziune din Romania vor putea pune la dispozitia posesorilor de telefon mobil serviciul de acces la programele lor, prin semnarea unor contracte cu furnizorii de telefonie mobila, ca si in prezent, dar transmisia semnalului TV se va face direct, pe alte frecvente decat cele destinate telefoniei, la o calitate mult mai buna si cu costuri mai mici“, ne-a declarat Dan Georgescu, presedintele ANRCTI.

Televiziunea mobila este o afacere care le aduce profit operatorilor mobili de la noi. Anumite programe pot fi vizualizate sau descarcate numai contra cost, la un pret stabilit de operator.

Integral in Evenimentul Zilei