Piata muncii din zona de vest a tarii - Cluj, Arad, Timisoara -, aflata intr-o perioada de efervescenta fara precedent, permite cresteri salariale mai mari decat in Bucuresti, remuneratiile pentru anumite profesii depasindu-le, deja, pe cele din Capitala.

In industriile in care majoritatea investitiilor recente s-au indreptat catre zona de vest a tarii - productie, IT sau retail - diferentele salariale intre Bucuresti si Cluj/Timisoara scad, iar unele functii sunt chiar mai bine platite in regiunea de vest. Salariile brute lunare pentru anumite posturi din orasele din vestul tarii ajung cu pana la 10% mai mari decat pentru posturi similare din Capitala.

“In anumite zone, problema nu se pune doar in functie de domeniul de activitate, ci si de nivelul posturilor. De exemplu, posturile “necalificate”, pe care fluctuatia este foarte mare si care se afla in regiuni unde potentialul de recrutare este scazut, pot fi remunerate mai bine decat in Capitala, unde exista mai multi potentiali candidati”, spune Ioana Tot, senior consultant ConsulTeam, partener Mercer pentru Romania.

Printre pozitiile care sunt mai bine remunerate in Cluj si in Timisoara decat in Bucuresti, se numara cele de manager de asigurarea calitatii sau vanzator in domeniul retail. Cei mai cautati specialisti de catre companiile din vest sunt, potrivit Ioanei Tot, inginerii, IT-istii si, odata cu dezvoltarea lanturilor de hipermarketuri, cei din retail. De asemenea, angajatorii din domeniul productiei se plang de lipsa specialistilor in ingineria mecanica.

“O casiera din zona de vest castiga cu 10% mai mult decat una din Capitala. Cu toate acestea, venitul anual - care include bonusuri, tichete de masa si costurile pentru masini - este, totusi, cu 6,5% mai mare in Bucuresti decat in restul tarii”, explica Oana Botolan, country manager al ConsulTeam.

De asemenea, in sectoarele bine dezvoltate si la nivel regional, salariile se apropie de cele din Capitala. Potrivit studiului de salarizare realizat de Mercer, un director de hipermarket castiga aproximativ 8.000 de lei, cu doar 17% mai putin decat in Bucuresti. “Pentru anumite pozitii foarte specializate, care necesita anumite abilitati sau o experienta relevanta, salariile sunt mai mari in Cluj decat in Capitala”, arata si Cristina Savuica, managing partner al firmei de recrutare Lugera&Makler. Potrivit acesteia insa, este vorba doar de anumite exceptii, in general, salariile din Capitala fiind cu aproximativ 15-20% mai mari decat in regiunea de vest.

Business Standard