Avertismentele date de analistii economici, sindicate, presedintele Traian Basescu si atentionarile voalate ale Bancii Nationale a Romaniei cu privire la nesustenabilitatea majorarilor repetate ale punctului de pensie au fost impartasite si de catre oficialii Guvernului. Ieri, in cadrul unei conferinte legata de pensiile private, organizata de Mediafax, ministrul Finantelor, Varujan Vosganian, a spus ca pensiile vor ajunge, dupa majorarea din ianuarie 2009, la un nivel atat de inalt incat orice crestere, in afara indexarilor din corelarea cu salariul mediu, nu va mai fi sustenabila din punct de vedere bugetar.

“Odata cu majorarea de la 1 ianuarie 2009, chestiunea pensiilor nu va mai putea fi subiect de campanie politica.

Peste acest nivel, orice majorare nu mai este sustenabila din punct de vedere bugetar, deci nu mai poate fi folosita ca element de campanie”, a spus Vosganian.

Asta inseamna ca orice promisiune pe care cineva o va face in timpul campaniei electorale cu privire la marirea pensiilor dupa 2009 nu se sustine pentru simplu motiv ca Guvernul actual a epuizat toate sursele.

Vosganian a afirmat ca anul viitor pensia medie va ajunge la un nivel record, chiar pentru majoritatea statelor, de 66-70% din nivelul salariului mediu net. “Avem o constructie pana in 2020, care merge in functie de salarii, iar dincolo de ce s-a prevazut acolo nu se mai pot face alte majorari. A scoate pensionarii din discutiile demagogice este un lucru foarte bun”, considera Vosganian. La 1 ianuarie 2009 se prevede o crestere bruta a pensiilor cu 33%.

Gandul