Pentru prima data in istorie, dolarul a coborat ieri sub francul elvetian

„Branciul” dat monedei americane a fost anuntul unei mari banci din SUA ca are probleme cu lichiditatile

Economia americana primeste lovitura dupa lovitura. Dolarul a scazut ieri pentru prima data in istorie sub nivelul francului elvetian, la 0,9996 franci/dolar. Desi caderea a fost scurta, moneda americana revenindu-si in timpul sedintei de tranzactionare, analistii considera ca economia SUA are probleme din ce in ce mai grave.

Momentul de slabiciune a valutei SUA, subliniat de scaderea continua a dolarului fata de euro din ultimele saptamani, a culminat cu un nou nivel minim record fata de euro, respectiv 1,5688 dolari pentru un euro. In ultimele trei saptamani, aproape zi de zi, dolarul a pierdut teren fata de moneda europeana.

Scanteia care a prabusit si mai mult dolarul a fost anuntul Bear Stearns, una dintre cele mai importante banci din America, potrivit caruia lipsa de lichiditati proprii este mai mare decat se estimase, fiind necesar un imprumut in regim de urgenta de la banca centrala a SUA (Fed). Actiunile Bear Stearns au pierdut 50% din valoarea de la inceputul sedintei de tranzactionare. Analistii se tem ca neincrederea investitorilor fata de aceasta banca s-ar putea transmite si catre celelalte mari banci din lume.

Integral in Gandul