"Ziarul de Iasi" va prezinta un caz incredibil. Un tinar economist a fost pus sa returneze tot odata creditul contractat pe mai multi ani. Asta desi a platit de fiecare data, constiincios, ratele si orice obligatie.

Nu din vina lui, a aparut la un moment dat restant, cu o suma infima in raport cu creditul, la un card la aceeasi banca. In contract se spune ca, daca are o restanta cit de mica la banca din orice sursa, va fi executat pentru toate datoriile avute. Ca urmare, daca nu va returna repede tot creditul, va fi executat. Potrivit contractului de credit cu banca, acelasi lucru i se intimpla si unui client care a contractat un credit pe 30 de ani, garantat cu o casa. Cu alte cuvinte, faci credit pentru o casa noua dar poti ramine fara cea veche. Cum este posibila o asemenea aberatie? Ce spune OPC-ul? A cui este vina?

Cum poti fi pus sa platesti peste noapte, tot odata, un credit scadent in mai multi ani? Sau cum ai putea sa-ti pierzi si casa pe care o ai, desi tu voiai sa-ti mai faci inca una? Nu se poate asa ceva, ati spune!

Povestea unui tinar economist la o firma privata spune insa contrariul. Zinel Chirila ne arata ca a fost informat eronat de catre banca, dupa ce a inregistrat unele restante la un card de credit din 2005, card detinut la aceeasi banca la care avea si un credit.

Cosmarul prin care trece acum ieseanul a inceput in ianuarie, cind a fost instiintat printr-o notificare trimisa de Banca Romaneasca precum ca este obligat sa inapoieze urgent peste 2.000 de euro. Suma reprezinta diferenta de plata la un alt imprumut luat de el, si care este scadent in vara anului 2010.

Totul a culminat cu inscrierea ieseanului in evidentele Biroului de Credit, Chirila nemaiputind sa mai contracteze un alt imprumut, o perioada de cel putin patru ani. Taman cind isi facuse planuri de a-si cumpara si el casa.

Integral in Ziarul de Iasi