Guvernatorul Deltei este acuzat de inspectorii Curtii de Conturi ca a virat, fara documente justificative, fondurile de investitii in conturile unor firme private. Inspectorii sustin ca fondurile PHARE au fost gestionate fraudulos pentru a evita inregistrarea patrimoniului rezultat. In urma unui control efectuat la Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), Curtea de Conturi a dispus un set de masuri dure: intreaga evidenta contabila a ARBDD din ultimii trei ani sa fie refacuta.

Conform actului de control incheiat de Curtea de Conturi la ARBDD, conducerea acestei institutii, care se finanteaza integral din bugetul de stat, a incalcat timp de trei ani legislatia financiar-contabila. Este vorba de efectuarea de plati fara facturi si documente justificative, angajarea creditelor bugetare pentru obiective de investitii care nu au legatura cu obiectul de activitate al institutiei, plata unor drepturi salariale ilegale, negestionarea patrimoniului public, gestionarea frauduloasa a fondurilor PHARE.

In procesul-verbal de constatare, controlorii financiari ai Curtii de Conturi au consemnat ca "in luna decembrie 2006, ARBDD a efectuat plati privind cheltuielile de capital fara ca acestea sa fie insotite de documente justificative, respectiv de facturi emise de prestatori care sa confirme realitatea sumelor, efectuarea de lucrari sau de servicii, plata facandu-se numai in baza ordinelor de plata".

Astfel, Curtea de Conturi a aratat ca, intr-o luna, ARBDD a finantat ilegal de la bugetul de stat 11 firme private, producand un prejudiciu de peste un milion de lei.

Integral in Romania libera