Cei mai mari perdanti din acest an pe Bursa sunt, in mare parte, companii cu capitalizari cuprinse intre 50 si 120 mil. euro, dar care erau cotate la mijlocul anului trecut la preturi cuprinse intre 100 si 300 mil. euro. Cele mai multe dintre ele au pierdut mai mult de jumatate din valoarea de piata in ultimele opt luni.

Saderile puternice ale acestor companii ar putea fi explicate prin retragerea unor investitori straini din actionariat, pe fondul unei lichiditati reduse, insa o contributie negativa au avut-o si rezultatele financiare in scadere raportate de unele dintre ele.

"Sensul evolutiei pe Bursa a fost aelasi, dar amploarea scaderilor a tinut si de rezultatele si situatia financiara ale acestora. Fiecare dintre actiunile cele mai afectate de scaderi are cate o problema la nivel individual", sutine Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in domeniul pietei de capital KTD Invest.

Dezvoltatorul imobiliar Impact (IMP) conduce topul scaderilor de pe Bursa, cu o corectie de 60% de la inceputul anului, dubla fata de cea a indicelui BET. Producatorii de medicamente Biofarm Bucuresti (BIO) si Zentiva Bucuresti (SCD) completeaza topul celor mai mari trei scaderi de pe Bursa cu pierderi de 50%, respectiv 48%.

Cele trei companii s-au numarat in prima parte a anului trecut printre preferatele investitorilor, atragand in actionariat mai multe fonduri de investitii straine. Constructorul de conducte magistrale Condmag Brasov (COMI), care are in actionariat fonduri straine cu participatii semnificative, se numara de asemenea printre cei mai mari perdanti de pe Bursa, cu o scadere de 45%.

Ziarul Financiar