Autoritatile romane insista foarte mult in ultima vreme pe ideea onstruirii unei noi centrale nuclearelectrice pe un alt amplasament decat cel de la Cernavoda. Punerea acesteia in functiune este prevazuta undeva dincolo de anul 2020. Atunci, Romania va avea 4 reactoare nucleare pentru ca in 2014 se estimeaza finalizarea investitiei la unitatile 3 si 4. Scopul investitiilor este acela de a asigura cresterea independentei energetice a Romaniei. Problema care se va pune foarte serios este aceea a asigurarii combustibilului pentru toate unitatile, atat de la Cernavoda, cat si de la noua locatie.

In strategia energetia a Romaniei elaborata de Ministerul Economiei si Finantelor se arata ca rezervele de minereu existente si exploatabile asigura cererea de uraniu natural pana la nivelul anului 2017 pentru functionarea a doua unitati nuclearelectrice pe amplasamentul Cernavoda. In aceste conditii, Romania va fi nevoita sa caute uraniu din afara si eventual sa isi reactiveze o parte din minele interne de uraniu inchise in ultimii ani.

Ministrul Eonomiei, Varujan Vosganian, recunostea recent ca va trebui sa importam uraniu si ca e posibil ca Romania sa achizitioneze o mina din strainatate. In prezent, singurul furnizor de combustibil pentru Nuclearelectrica, operatorul reactoarelor 1 si 2, este Compania Nationala a Uraniului, societate cu capital de stat. Productia interna de uraniu a scazut constant in ultimii ani dupa ce au fost inchise una dupa alta exploatarile miniere, ajungandu-se astazi ca la nivelul tarii sa mai fie functioanala doar o singura unitate, cea de la Crucea din judetul Suceava.

Gandul