Inainte de alegerea variantei de echipare a apartamentului, viitorul proprietar trebuie sa-si faca niste calcule clare, deoarece ar putea avea surpriza ca, dupa ce pune finisajele pe cont propriu, sa constate ca a platit mai mult decat daca ar fi cumparat apartamentul la cheie. Acesta trebuie sa fie atent la calitatea finisajelor oferite de dezvoltator, a montajului realizat de acesta, dar si la preturile finisajelor. De asemenea, este indicat sa se studieze cu atentie contractul pentru a se evita situatii neplacute, cum ar fi inlocuirea de catre investitor a finisajelor prezentate in momentul cumpararii apartamentului cu alte materiale, de calitate inferioara.

„Pretul poate scadea cu aproximativ 20%, pana la 40%, insa nu se poate cuantifica deoarece depinde foarte mult de nivelul de finisare care s-ar face in faza de livrare: pentru finisaje standard, pretul scade cu mai putin, iar pentru finisaje superioare, pretul scade cu mai mult“, spune Anda Marian, manager rezidential in cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania. Economiile pot ajunge la zeci de mii de euro. „In ansamblul nostru, o garsoniera la rosu costa 38.000-40.000 de euro, la semirosu costa 45.000- 47.000 de euro, in vreme ce la cheie ajunge la 54.000-55.000 de euro.

Cei care vor apartamente finisate nu sunt foarte multi, cred ca in jur de 10% din totalul celor care cumpara. Sunt fie oameni care vor sa-si aranjeze asa cum vor ei locuinta, fie persoane care isi vor amenaja locuinta in timp, in functie de posibilitatile financiare“, spune Sorin Ionescu, director de marketing al ProConfort.

Semnarea contractului este un alt pas important. Au existat cazuri in care proprietarii s-au plans de faptul ca li s-a promis un anumit set de finisaje, dar la predare s-au pomenit cu finisaje de calitate inferioara, mai ieftine. Cum se pot elimina astfel de probleme? „Incluzand ca anexa la contract o descriere tehnica amanuntita a finisajelor.

O anexa cuprinzand informatii despre materialele folosite, dimensiuni, numarul de pachete, culori, eventual numele furnizorului, in cazul in care la semnarea contractului acesta este deja ales, scuteste ambele parti de multe probleme ulterioare semnarii contractului. Un cumparator ar trebui sa fie circumspect daca este nevoit sa semneze un contract in care aceste informatii sunt succinte si nedetaliate“, spune Laura Baciu, broker in cadrul Colliers Residential Division.

Inainte de a renunta la finisajele propuse de dezvoltator, viitorul proprietar trebuie sa studieze atent piata. Trebuie sa-si faca foarte amanuntit calculele. In primul rand este indicat sa vada cu cat ar putea achizitiona de pe piata finisaje de calitate similara cu cele propuse de constructor. La aceste costuri trebuie sa mai adauge manopera pentru montarea finisajelor. Problema e mai simpla pentru cei care vor finisaje din alta categorie, fie din motive financiare, fie din cauza ca se doreste finisaje de calitate, deoarece astfel de calcule sunt eliminate.

Cotidianul