Companiile gasesc din ce in ce mai greu muncitori calificati in Romania, aproape trei sferturi dintre angajatori (73%) nu reusesc si nu se asteapta sa gaseasca in prima jumatate a anului specialisti pentru ocurile de munca vacante, arata ultimul studiu realizat de compania de cercetare Manpower.

Cele mai mari dificultati in gasirea fortei de munca specializate le-au avut mangerii din zona de vest a tarii, respectiv Timisoara, Arad, dar si cei din Capitala, zone care au inregistrat, de altfel, cel mai dinamic ritm de dezvoltare, spun specialistii Manpower.

Deficitul de personal calificat este rezultatul emigrarii fortei de munca spre tarile membre ale Uniunii Europene mai dezvoltate, atrasi de salarii mai mari si de mirajul unui nivel de trai mai bun, explica analistii de la Manpower. In replica, fenomenul a generat pe piata romaneasca o explozie a salariilor, numai in sectorul industrial salariul mediu inregistrand o crestere cu peste 25% la nivelul anului 2007, potrivit Manpower.

Oamenii de afaceri explica situatia prin lipsa de flexibilitate a pietei muncii si absenta unei strategii clare de calificare si perfectionare a angajatilor. "Este evident ca, pentru moment, sistemul are probleme si pentru a remedia situatia trebuie imbunatatita partea de pregatire si perfectionare.

Majoritatea muncitorilor au plecat, anii trecuti, din cauza restructurarii haotice a economiei. Odata ce economia se va aseza si nu vor mai exista cereri abrupte de personal, piata muncii va capata o dezvoltare normala ca peste tot in lume", spune Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR). In plus, spune Parvan, "in Romania piata fortei de munca nu e flexibila, din cauza pozitiei rigide a sindicatelor. E nevoie de o strategie coerenta de calificare, perfectionare sau recalificare a angajatilor".

Romania Libera