Silviu Hotaran, directorul general al Microsoft Romania, s-ar putea retrage din, dupa o cariera de aproape 12 ani in fruntea biroului din Romania al celui mai mare producator de software din lume, au declarat pentru Business Standard mai multe surse din piata. Contactat telefonic, Silviu Hotaran nu a comentat informatia. Potrivit surselor citate, despartirea de Microsoft Romania ar urma sa se produca la sfarsitul anului fiscal curent al companiei, adica dupa 30 iunie.

Impreuna cu patru parteneri, Hotaran a deschis biroul Microsoft in Romania in decembrie 1996. A fost o initiativa curajoasa, aceea de a porni un business cu software, deci proprietate intelectuala, intr-o tara in care rata pirateriei era de peste 90%, la acea vreme. In prezent, rata pirateriei inca se situeaza un Pic peste 70%.

In 2004, Hotaran a fost promovat intr-o functie de coordonare a dezvoltarii businessului Microsoft la nivelul Europei de Sud Est, perioada in care a fost inlocuit in fruntea Microsoft Romania de Ovidiu Artopolescu. Despre acea perioada, liderul Microsoft Romania a declarat in repetate randuri ca a fost cea mai obositoare din cariera sa. In vara anului trecut, Hotaran a revenit la conducerea companiei, acum mult mai mare.

„Rolul meu se schimba din nou, pentru ca prezenta Microsoft in Romania devine din ce ince mai sofisticata si atunci eu nu ma mai ocup atat de mult de partea de operatii, ci de existenta unei viziuni unitare si a unei armonii in echipa” – declara Hotaran intr-un interviu acordat Business Standard in august 2007.

Printre realizarile sale se numara un amplu proces de legalizare a sistemelor de operare folosite in institutiile statului roman, deschiderea unui centru de suport global Microsoft la Bucuresti, care asigura suport pentru marile corporatii care folosesc aplicatii mission critical precum Windows Server, Exchange, SQL, SharePoint etc, din tarile din regiunea EMEA (Europa, Orientul Mijlociu si Africa) si, datorita rezultatelor generale ale companiei, vizita fondatorului Microsoft, Bill Gates, in tara noastra, in ianuarie 2007.

Business Standard