O minune a economiei capitaliste a fost descoperita chiar la Iasi. La Fortus, firma aflata in proces pentru stabilirea insolventei, leafa medie bruta a unui director a fost de 180 milioane lei vechi. In oglinda, rezultate financiare arata catastrofal: o pierdere anuala de 14,5 milioane de euro. Datoriile totale au ajuns insa la 77 milioane de euro, mare parte la Fisc.

Salariile directorilor Fortus SA pot stirni cu usurinta invidia multor manageri ai unor companii de succes, ce merg de ani buni pe profit.

Se poate spune chiar ca unui director de la fostul combinat iesean de utilaj greu ii ajung doar doua luni sa-si cumpere un autoturism, cu salariul pe care il incaseaza. Nici membrii Consiliului de Administratie (CA) al fabricii nu o duc deloc rau.

Potrivit raportului financiar aferent anului trecut, in medie un director de la Fortus a avut un salariu lunar brut de circa 180 milioane lei vechi.

Ceea ce inseamna 120 milioane lei bani in mina, adica circa 3.200 de euro. La rindul lor, membrii CA au fost si ei rasfatati lunar in medie cu aproximativ 70 milioane lei vechi in mina, adica 2.000 de euro. Care a fost rezultatul muncii lor la finele anului trecut? Unul dezastruos. Mai exact, pierderile societatii iesene s-au cifrat la 14,5 milioane euro, ceea ce inseamna ca, in fiecare zi a anului trecut, Fortus inregistra pierderi de 40.000 de euro.

Pierderile au urcat cu 37%

Un raport financiar anual al Fortus, postat pe bursa Rasdaq, scoate la iveala lucruri care lasa pe multi cu gura cascata. La finele anului trecut, fostul combinat de utilaj greu inregistra o cifra de afaceri de 70 de milioane de lei, in crestere cu peste 60% fata de 2006. Dar cresterea afacerilor este eclipsata de saltul pierderilor. Daca in 2006 combinatul iesean raporta o pierdere de 38,4 milioane lei, la finele anului trecut acestea au saltat cu aproape 37 de procente, pina la valoarea de 52,4 milioane lei.

In plus, datoriile totale ale fabricii iesene se ridica la 228 milioane lei (77 milioane euro), cel mai mare creditor al Fortus fiind Fiscul, care are de recuperat 148 milioane lei. Reporterii "Ziarului de Iasi" l-au apelat pe directorul Fortus SA, Gheorghe Chisca, in repetate rinduri, pe telefonul mobil, dar acesta nu a raspuns, iar dupa mai multe apeluri si-a inchis definitiv telefonul.

Fara comentarii

In ciuda pierderilor, sefii societatii au avut salarii regesti pe toata perioada anului trecut.

De exemplu, membrii Consiliului de Administratie (CA) au fost remunerati in total cu 1,2 milioane lei. La o medie de 9 membri in CA, rezulta ca fiecare a avut lunar un salariu mediu brut 11.000 lei (110 milioane lei vechi).

Integral in Ziarul de Iasi