» Alimentele scumpe si lefurile mari taie castigurile.

» Meseria de chelner a devenit o ocupatie temporara.

Aproape jumatate (45%) dintre restaurantele romanesti nu inregistreaza profit din cauza scumpirii alimentelor, a maririi chiriilor, a cresterii salariilor si a competitiei cu retelele de fast-food si cu unitatile din marile centre comerciale, arata un studiu realizat de Visionwise.

"Scumpirea alimentelor, in special a uleiului, din ultima perioada erodeaza castigurile restaurantelor. In plus, exista tendinta de crestere a salariului mediu in domeniu. Daca acum trei ani era in jur de 3 milioane lei, acum depaseste 7 milioane, iar angajatorii trebuie sa mentina cresterea impusa de piata pentru a-si pastra personalul", a explicat Andrei Iordache, reprezentant Visionwise. "Motivele pentru care piata HoReCa (hoteluri, restaurante, catering) nu aduce bani sunt costurile mari ale francizei (in cazul francizantilor) si preturile pentru locatiile inchiriate din Bucuresti (peste 18% din numarul total de restaurante din tara se afla in Bucuresti)", a adaugat Iordache.

Integral in Romania libera