In mod evident, parcursul CFR Cluj din ultimii sase ani - in 2001 clubul era pe locul al saptelea in divizia C, iar anul acesta a castigat si campionatul si cupa - este o performanta unica in fotbalul romanesc. Si, in acelasi timp, o premisa solida pentru inca un business sanatos in portofoliul omului de afaceri clujean Arpad Paszkany. Nu insa si suficienta.

Calificarea de anul acesta in Liga Campionilor - CFR Cluj a castigat la inceputul lunii campionatul intern - va aduce 10,5 mil. euro in conturile clubului, suma care reprezinta 45% din investitiile pe care Paszkany le-a facut din momentul preluarii (februarie 2002) si pana la sfarsitul anului trecut. Incurajator. Dar asta nu inseamna deloc ca CFR Cluj a depasit deja, in termeni de business, momentul critic.

NEVOIA DE BANI. Pentru a mentine performantele - si deci, pentru a crea fundamentul unui break-even peste 3-4 ani - Paszkany si ceilalti actionari (pe langa cele 70% ale lui Paszkany la club mai detin actiuni EnergoBit, Constructii Transilvania, Asociatia Sportiva, Consiliul Local si alte cateva firme) vor accelera, in mod cert, ritmul investitiilor. Dovada stau cifrele pe care presedintele Iuliu Muresan le-a avansat in interviul cu MONEY EXPRESS desfasurat la Cluj la cateva zile dupa castigarea campionatului.

E vorba, spune el, de dublarea cheltuielilor in sezonul urmator, acestea urmand sa ajunga la 20 de milioane de euro. Se vor adauga, la aceasta suma, alte 18-20 de milioane de euro, investitii programate pentru stadionul clubului. Ceea ce inseamna ca Paszkany si ceilalti actionari se angajeaza sa faca, pentru a fortifica o afacere care mai ieri era un start-up - divizia C. Asta inseamna, in termeni de business fotbalistic, un efort financiar cifrat la 40 de milioane de euro intr-un singur an, 2009. Este o investitie comparabila cu cea facuta, de pilda, intr-un hypermarket real. Si, pentru a duce jocul cifrelor pana la capat, inca o suma relevanta: valoarea totala a noului buget este de peste trei ori mai mare decat sumele cumulate investite de Paszkany si asociatii sai in toti cei sase ani de la preluarea echipei.

O TINTA MISCATOARE. O logica elementara de business spune ca, atunci cand investesti urmarind un plan bine pus la punct, termenul de recuperare a investitiilor are un grad mare de previzibilitate. In cazul unei echipe de fotbal, chiar daca aceasta are comportamentul unei companii, asa cum s-a intamplat in cazul CFR Cluj dupa preluarea din 2002, businessul depinde in mare masura de un factor care nu e pe placul unui om de afaceri: hazardul. Altfel spus, momentul de break-even - pe care Paszkany il asteapta undeva, intr-un orizont de 3-4 ani - e de fapt o tinta miscatoare.

Dar dincolo de asta exista, totusi, o certitudine: actionarii CFR Cluj au un singur drum in fata. Cel al investitiilor masive. Un motiv de bucurie pentru actionari este acela ca succesul de pe teren a inceput sa se vada si in incasari, dar acestea sunt inca departe de a acoperi costurile. Mai in gluma, mai in serios, lui Iuliu Muresean ii place sa caracterizeze situatia financiara a echipei drept o "cheltuiala liber-consimtita". Tradusa in termeni de business, sintagma e sinonima cu una care nu e pe gustul oamenilor de afaceri: "pierdere planificata". Cu toate astea, presedintele clubului exclama: "Incep sa vina si banii!".

Money Express