In primele trei luni ale anului rata locurilor de munca vacante a fost de 2,14%, cel mai mare angajator care nu reuseste sa angajeze pe nimeni fiind statul. In topul locurilor de munca disponibile la stat pe care nu le vrea nimeni se numara cele din administratia publica, din sanatate si din asistenta sociala, conform Institutului Nationalde Statistica (INS).

Principalul adversar al statului in lupta pentru angajarea de personal calificat este salariul mic. Medicii si asistentele, de exemplu, pot obtine salarii de cinci sase ori mai mari peste granita. In acelasi timp mai este vorba si despre “frica” angajatilor de un loc de munca in mediul rural, la tara, unde este, de altfel, si cea mai mare cerere de angajati din partea statului, in special a Ministerului Sanatatii sau al Invatamantului.

Cererea de forta de munca din administratia publica a fost de 6,78% in primul trimestru si de 6% in cazul sanatatii si al asistentei sociale. In primele trei luni ale anului rata locurilor de munca vacante a crescut cu 0,32% fata de perioada similara a anului trecut.

Gandul