BVB intentioneaza sa lanseze in perioada urmatoare un nou sistem de piata, de unde investitorii vor putea cumpara actiuni ale companiilor straine direct din Romania. Pe de alta parte, oficialii BVB au anuntat ieri ca investitorii vor avea parte din a doua jumatate a anului, de implementarea sistemului de vanzare in lipsa, iar toti emitentii de la BVB vor beneficia de conturi globale.

”Acesta este un sistem de piata care poate fi operat de catre o bursa sau o banca de investitii. Diferenta dintre acesta si o piata reglementata se refera la transparenta, in conditiile in care acest sistem nu este atat de strict”, a declarat Stere Farmache, presedinte-director general al BVB.

Piata Multi Trading Facility (MTF) este o piata nereglementata, unde conditiile de raportare ale Companiilor nu sunt atat de stricte cum sunt cele de pe pietele reglementate, conform reprezentantilor bursei. Prin lansarea acestui sistem, investitorii romani ar putea cumpara prin BVB actiuni listate pe pietele externe, cum ar fi cele ale Google.

Legea actuala privind piata de capital stipuleaza o serie de comisioane pentru tranzactionarea titlurilor companiilor listate in strainatate. Daca intentia BVB se va materializa, noua piata va elimina o parte dintre aceste costuri. Sub supravegherea Nasdaq, sapte dintre cele mai importante banci din lume - Citigroup, Merrill Lynch, Goldman Sachs, Deutsche Bank, Credit Suisse, Morgan Stanley si UBS - au fost primele institutii care au anuntat ca vor lansa un sistem alternativ de tranzactionare care va permite tranzactionarea titlurilor cotate pe alte burse, profitand de noua legislatie europeana, MiFID, care stipuleaza ca schimburile interne nu vor mai trebui raportate burselor locale. Astfel, prin “proiectul Turquoise” al celor sapte banci de investitii, sunt eliminate multe dintre cheltuielile de tranzactionare si se diminueaza semnificativ activitatea celorlalte burse europene.

“Brokerii vor putea tranzactiona actiuni ale companiilor listate pe alte piete direct din Romania, fara a mai fi necesare alte demersuri pentru intermediere. Problema acestui sistem este ca trebuie sa ne asiguram ca tranzactiile vor putea fi decontate”, a declarat Stere Farmache, presedinte-director general al BVB, care a precizat ca acest sistem poate deveni o amenintare pentru bursele de valori. Farmache a mai precizat ca pe acest sistem se pot tranzactiona si actiunile companiilor care nu indeplinesc conditiile necesare pentru listarea pe o piata reglementata.

“Noi am facut toate demersurile necesare pentru lansarea acestui sistem, iar acum asteptam ca CNVM sa aiba o reactie eficienta la solicitarea noastra. Atuul acestei piete este faptul ca nivelul comisioanelor este mai redus. La noi, pentru inceput, pe aceasta piata va fi tranzactionata si o parte din actiunile de pe Rasdaq, care nu vor fi transferate la BVB”, a mai spus Farmache.

Business Standard