Cel putin o banca din Romania a dat imprumuturi de peste un milion de euro catorva clienti cu venituri mari. Rata lunara pentru o astfel de suma se ridica la aproximativ 7.000 de euro.

„Banca noastra are in portofoliu credite ipotecare de peste un milion de euro acordate unor persoane fizice“, a declarat pentru Cotidianul Corneliu Cojocaru, directorul de comunicare al BCR. Reprezentantul celei mai mari banci din Romania a explicat ca, desi nu poate divulga numarul de persoane care au beneficiat de astfel de imprumuturi si nici suma exacta a creditului, este vorba despre mai multi clienti ale caror venituri lunare depasesc zece mii de euro.

„Noi nu avem limita maxima pentru creditul imobiliar/ipotecar si de aceea, daca o persoana indeplineste criteriile de eligibilitate, care vizeaza veniturile lunare, nu este o problema sa-i dam un credit chiar si mai mare de un milion de euro“, a spus Cojocaru.

Banca ia in considerare la calculul eligibilitatii nu doar salariul lunar al solicitantului, ci si veniturile obtinute din alte surse cum ar fi chirii, dividende sau investitii bursiere.

De altfel, potrivit unor surse bancare, se pare ca cel mai mare imprumut obtinut de o persoana fizica in Romania se ridica la peste cinci milioane de euro. Desi BCR este singura institutie de credit care nu impune o limita maxima pentru imprumutul ipotecar, exista in sistem si alte banci, cum ar fi Alpha Bank, BRD sau ING, care au limite superioare ce se apropie de un milion de euro.

Cotidianul