Oferta mare de locuinte vechi scoase la vanzare ar putea duce, pana la sfarsitul acestei veri, la o scadere a preturilor de pana la 25% in unele cartiere precum Militari, Drumul Taberei, Colentina si Berceni, sustin reprezentantii site-ului imobiliar MagazinulDeCase.ro.

Pe de alta parte insa, analistii imobiliari sunt mult mai reticenti cand vine vorba despre dinamica preturilor. „Eu nu cred ca in acest an ne putem astepta la scaderi ale preturilor apartamentelor vechi si asta din cauza ca s-a scumpit creditul, iar cei care isi doreau un apartament nou, la acelasi flux de venituri obtin un credit mai mic. Astfel, presiunea ramane pe apartamentele vechi”, a declarat pentru Gandul, Radu Zilisteanu, purtator de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI).

Reprezentantii site-ului mobiliar au mai aratat ca in perioada ianuarie-martie 2008, oferta de locuinte vechi scoase la vanzare a crescut cu 51%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. „In unele zone, piata este supraofertata, alimentata de panica si de locuinte scoase la vanzare de catre speculanti, dar si de cei care doresc sa vanda apartamentele vechi pentru a se muta in cele noi”, afirma Matei Malos, directorul general al site-ului.

Totusi, Radu Zilisteanu este de parere ca cei de la MagazinulDeCase.ro nu au analizat decat ofertele din portofoliu (n.r. 3.000 de oferte) si s-au hazardat in a face astfel de afirmatii pentru intreaga piata de 800.000 de locuinte existente. Chiar daca numarul de tranzactii este mai mic decat cel inregistrat anul trecut, Zilisteanu considera ca ne confruntam cu o stagnare pe acest segment, nu cu o scadere.

Gandul